Monday, December 04, 2006

Inkai ir ju ainiu grebliai

As vis prasau Giedres, kad ji rasytu pasakojimus, nes manau, kad ji geriau uz mane raso. Bet dabar ji miega arba ziuri telika jaukiam Cusco hostelyje, taigi teks rasyti man :)

Musu gastroles po Peru prasidejo autobuso tvakarascio pasikeitimu. Kaip jau Giedre rase, streikuotojai uzblokavo kelia i Peru, bet prie tokiu isdaigu prate vairuotojai rado kita kelia mus pristatyti i Puno - nedideli miesta prie Titikakos. Is ten kita diena plaukem patyrineti ezero.

Puikiai angliskai kalbantis gidas pastoriaus tonu pasakojo apie ezero zmoniu gyvenima. Is pradziu mus atplukde i Uros - dirbtines plaukiojancias salas. Uros genties zmones i ezera issikrauste begdami nuo inku. Is pradziu jie tiesiog gyveno valtyse, po to didesniuose laivuose kol galiausiai ismoko statyti plaukiojancias salas. Salos pagrinda sudaro virvemis suristi meldu saknu kubai. Ant ju keliais sluoksniais deda meldu paklodes. Sala neamzina - pagrindas puna, todel joje galima gyventi iki 30 metu. Po to reikia statyti nauja sala.

Apie tas salas buvom prisiskaite ir prisiklause is anksto. Is visko, ka girdejom, atrode, kad viskas tenai bus tik teatras pinigams is turistu isvilioti, nes niekas savo noru siais laikais taip negyventu. Tame yra tiesos, bet nera taip blogai, jei i viska ziuri kaip i koki Rumsiskiu muzieju :) Zmones ten gyvena, rodo savo gyvenimo buda turistams ir is to uzdirba pragyvenimui. Gidas atvirai perspeja - nelepinkit vietiniu centais uz nuotraukas su jais, geriau nusipirkite ka nors is ju rankdarbiu. Neduokit vaikams saldainiu, nes nuo ju genda dantys, o dantistu salose nera :) Taigi, salu zmones, draugiskai ir visai neikyriai rode savo dirbinius, norincius plukde nendriniais laivais :) Nenustebau pamates, kad jie plastikinius butelius renka i didelius maisus - juos po to naudoja kaip pagrinda savo laiveliams, nes buteliai daug lengvesni negu nendriu rysuliai.

Po Uros musu lauke ne itin malonus poros valandu plaukimas per banguota ezera iki Taquile salos. Si jau neplaukiojanti, bet normali, stabili sala :) Ten zmones uzsiima zemdirbyste ir mezga. Labiau mezga vyrai. Ir daugiausia mezga kepures. Pasak gido, is kepures spalvu galima spresti apie vyro statusa. Dvieju spalvu - nevedes, vienspalve - vedes, su kazkokia ypatinga spalva - seniunas. Mums per pietus koncertavo nevedes vyras, sprendziant is kepures :) Po skaniu pietu pakrikstijom musu bendrakeleivius Titi su Kaka ir per nurimusi ezera parplaukem i Puno, kur musu turejo laukti naktinis autobusas i Cusco.

Apsukrus musu hostelio seimininkas sugebejo mums dvigubai brangiau parduoti autobuso bilietus. Po nakties autobuse su knarkianciu diedu uz nugaros 5 ryto islipom Cusco autobusu stotyje. Is karto aplink susirinko burelis hosteliu siulytoju. Vieno is ju giesmele ir brosiura pasirode visai grazi ir nebrangi (n kartu perklausem ar tikrai tiek kainuos), sedom i taksi kuris pazadejo uz 5 solius nuvezti iki hostelio. Islipant taksistas skubotai pareiske, kad 5 soliai yra uz zmogu. Nusikeikiau, sumokejom 10 soliu, nes taip anksti ryte nebuvo jokio noro su juo gincytis, ir nupedinom i pazadetaji hosteli. Nebenustebom, kad hostelio seimininkas uz pazeda kaina mums parode daug prastesni kambari nei vaikinas zadejo stotyje. Tada rimtai supykom, bet diedule paprase neiseit ir uz ta pacia kaina dave toki kambari, koki zadejo. Veliau vis del to paaiskejo, kad ten taip ir nebus zadeto silto vandens. Siaip tas vanduo butu ne problema, bet bjauriausia, kad jie labai uztikrintai tau i akis meluoja sakydami, "yes, of course with hot water". Informacijos centre suzinojom, kad uz taksi sumokejom triguba kaina. Tokia dienos pradzia visiskai sugadino nuotaika ir nuomone apie visu taip giriama Cusco ir Peru. Ikyrus suvenyru siulytojai nuotaikos nepataise. Ir net 2 kartus pasakius "no, gracias" ir trecia karta rusiskai juos pasiuntus jie vistiek neatstodavo. Kazko panasaus as tikejausi is Bolivijos, bet ten kazkaip mums pasiseke nesusidurt su taip izuliai meluojanciais zmonem. Gal del to trumpam praradom budruma :)

Bet ant to pacio greblio antra karta nelipam. Issimiegojom, issinuomavom nedidele masina ir sprukom is Cusco apziureti aplink esanciu idomybiu. Vaziuojam vieni, niekas neknarkia, niekas nesmirda - nuotaika taisosi :) Argi mes neislepe?? Tikrai smagu, net ir pakeliui sutikti suvenyru siulytojai nebeatrodo tokie ikyrus. Pisaq miestelio turguj nusiperkam piratini Manu Chao + vietines muzikos CD ir i inku griuvesius vaziuojam su daina! Kalnu slaituose esancios terasos atrodo isties ispudingai. Jos buvo naudojamos zemdirbystei. Dabar ten ganosi turistai ir avys.

Papietave jauciames kaip devintam dangui, o Ollantaytambo miestas su savo terasomi ir mistiskais statiniais kalnu slaituose man padeda isivaizduoti kas taip traukia visus i ta turistu numindyta Makcu Pikcu. Akmenys taip preciziskai nugludinti ir sudeti vienas ant kito, kad nelieka ne plyselio peiliui ikisti. Sededami akmeninej "sofoj" kalno virsunej ir ziuredami i sventa sleni isivaizduojam kaip is cia inkai stebedavo savo valdas.

Jau vakareja, bet mes sukam is pagrindinio kelio i maza zvyrkeli einati tarp kalnu sniegotomis virsunemis. Jis veda link Moray griuvesiu kurie yra mums kaip atpildas uz visus paskutiniu dienu nemalonumus :) Be musu daugiau cia beveik nieko nera - malonus bilietu pardavejes ir keli iki cia atklyde motociklininkai. Daugiau ne gyvos dvasios! Taip smalsu vakarejant karstytis taisyklingais apskritimais gilejanciu terasu laiptukais. Tokiu daubu cia ne viena, o bent trys. Pradedam itart, kad gal cia visai ne inkai jas pastate, o koks kosminis laivas pritupes paliko stovejimo zymes :) Stovedami centre galvojam, kas cia galejo buti - sventyklos, vietos posedziams ar zaidimams?? Grizes vakare i Cusco einu prie interneto aiskintis :) Pasirodo neatspejom. Inkai naudodami taisyklingas Moray terasas studijavo skirtingu klimato salygu itaka javams. Skirtinguose lygiuose yra skirtinga temperatura (tarp virsaus ir apacios skirtumas iki 15° C). Taip pat, kaip ir daugelis kitu inku statiniu, Moray turejo gera drekinimo sistema. Idomus tie inkai, nenaudojo rato, rasto, bet isdarinejo tokius dalykus!

Po tokio pasivazinejimu Peru nebeatrodo tokia bjauri :) Randam nauja hosteli su nepakartojamu vaizdu i visa miesta is musu kambario, draugiskais zmonemis. Siandien i ji persikraustem porai nakvyniu ir, gal siek tiek geda prisipazinti, vos ne visa diena ziurejom telika :) Ten yra kazkoks kanalas per kuri diena viena po kito rode filmus su Jim Carrey. Na gerai, ne tik filmus ziurejom, is ryto dar matem juokinga sekmadienini Cusco parada, bet apie ji ner ka pasakot - paziurekit foto :)

8 comments:

Anonymous said...

Laurynai, tarp musu kalbant, tu labai puikiai pasakoji, ne kiek ne prasciau uz Giedre. :) Tikras smagumelis perskaityti toki pasakojima pirmadienio ryta.

Justea said...

as irgi taip manau:) labai smagu skaityt! o tos kepures labai idomus statuso parodymo dalykas-dar nebuvau girdejus tokiu variantu, juolab apie vyrus;)
del tu melavimu ir apgavysciu - jauciu as irgi isiusciau, bet jie turbut is to gyvena, kazkaip bando suktis. tai va..linkiu kad toliau kely tokiu "melagiu" butu kuo maziau!:)
aciu uz smagia zinia siryt, kaip Dainius ir sake!:)

Giedrė said...

Jo jo as irgi jam taip aiskinu, ir Aiste literaturos zinovo zargonu bande jam proto ikrest, bet nelabai kas padeda. Nebent kai jau ner kur detis, ir as, tarp musu kalbant, stengiuosi labai nenutolti nuo tualeto ir del to tunau namie ir ziuriu Jimo Carrey retrospektyva :)
Pora detaliu is sito musu etapo, kuri aprase Lauris. Tos nendrines salos - jeigu man butu 12 metu, labai noreciau tureti tokia kur nors kaime, pasistatyti nendrini namuka ir pasidaryti nendrine valti, kuri butu vienintelis susisiekimas su zemynu :) Po tas salas vaiksto visokiausie ezero pauksciai, ir salu gyventojai tuos visus paukscius valgo :) Net flamingus :) Salu gyventoju kojos trumpos, nes jie visa laika vaiksto kaip ant sieno. Davai, pasidarom namie kur nors tokia sala? davai, davai, pasidarom :) Noriu tokios salos :) Apie tualetus salose: pro salu kaimo vidury teka upes vanduo, kuri jie naudoja maistui. Todel tualetams jie padaro atskiras salas, ir i tualeta reikia plaukti su valtim. Mes svarstem, ar tai tiesa, ar jie tik nori atrodyti labai ekologiski. Labai sunku tuo patiketi, kai uz keliu simtu kilometru sausumoj, bent jau Bolivijoj, vargingai gyvenantys vietiniai zmones siaubingai nevalyvi. Nusilupa autobuse banana, lupenas numeta sau po kojom. O cia - tuoletas kitoj saloj.. Idomu, ar tai tiesa.. :)
Cusco - senoji inku sostine. Kaip Lauris ir sako, labai sunku cia viskuo zavetis, kai esi laikomas paprasciausiu pinigu maisu. Jau laukiu nesulaukiu, kai trauksim i Cile, tranzuosim ir gal atsiribosim nuo visu tu ju paslaugu. O kol kas - broliai inkai rodo ka turi. Aplink Cusco, kaip Lauris rase, Valle Sagrado - sventas inku slenis, kur priseta visokiausiu buvusiu inku statiniu, keleta ju mes apziurejom.
Sios dienos turistiniai nuotykiai: Macu Pikcu yra viso labo 70km nuo Cusco, kelio privaziuoti iki jo nera. Yra tik traukinys, arba galima eiti Inku keliu, kuris yra baisiai uzgrustas, arba dar yra keletas alternatyvu kaip autobusais ir pesciom kastis iki ten viena ar dvi dienas. Mes patingejom eiti begiais ir pasiryzom suploti 68$ uz traukini. Nesistebekit - savo protevius jie cia nepigiai parduoda. Tai va, nueinu as siandien pirkti traukinio, sakau, rytojui ar yra vietu. Sako, taip yra, bilietas kainuoja 105$. Velniop, galvoju, ta jusu Macu Pikcu. Backpacker klase, sakau, kiek kainuoja. Taip, sako, yra Backpacker klase, dar galima vaziuoti is Urubamba, tada kainuoja 78$. Labai gerai, sakau, Urubamba, bet man dar reikia nuvaziuoti iki Urubambos. Uzsirustinau, galvoju, papamokslausiu. Tai kodel, sakau, jusu svetainej ir turistu informacijos kontoroj man sake, kad traukinys kainuoja 68$? Taip, sako, traukinys isvyksta 6val. Sesta tai sesta, sakau, bet kodel jusu svetaineje pateikiama neatitinkanti tikroves informacija?? Taip, sako, yra traukinys ir uz tokia kaina...Cia, zinokit, tikrai ne vertybe. Kad ne ant gatves, o oficialioj istaigoj, ir vistiek bando nusukti informacija.. Daugelis musu sutiktu keliautoju atkeliavo, iskeliavo is Macu Pikcu, sumokejo tuos simtus doleriu ir nesuzinojo, kad yra bent siek tiek pigesne galimybe. Vienu zodziu geda peleda. Labai nemalonu va taip vat keliauti, kai nezinai, kuris cia maloniai besisypsantis zmogus ir kiek kartu ketina tave apgauti.. Apie tai reikes parasyti i visokius keliautoju forumus.. O gal cia tokiu budu naujieji inkai kersija konkistadorams uz tai, kad isgabeno ir nusavino visus ju turtus?
Linkejimai! Ar siandien pirmadienis? As tiesa sakant, po to, kai nebebusiu prirista prie tualeto, svajoju traukti i Ciles siaure, pasimaudyti Ramiajame vandenyne!

Justea said...

smagu ir is taves Giedre, girdet naujienas!:) kas ten per blogiai tave palauze? nu ziurek laikykis!:) o kad valgo flamingus reikejo nesakyt - per ziauru:) kokie jie nieksai, negaliu:)) flamingai gi tokie grazus ir smagus pauksciai. et...
su tais ju isdurinejimais tai jauciu galima is proto iseiti bet manau svarbu turet energijos pasakyt ka jus apie tai manot, jei su kalba ner problemu aisku:) ir jeigu jie i jusu tuos pasakymus bent kiek atsizvelgia, nes taip ir neparaset ka jie daro tada, kai jus jiem konkreciai sakot kad zinot, jog jie meluoja? nors aisku jei geri melagiai, vis tiek issisukineja speju. et, kaip nesmagu, kad tokie dalykai jums drumscia tokias saunias atostogas, bet tikiuosi kad cia tik laikinai..gal toliau nebebus taip klaikiai kaulijanciu ar apsukinejanciu zmoniu? to ir linkiu:)
p.s. taip, pas mus pirmadienis. ir lyja:)

Henrikas said...

Jega pasakojimas, respect uz toki nuosirdu dalinimasi ispudziais!

Dabar kai zaisiu civ'a, tai inku miestai tures kiek kitokias asociacijas :)

Anonymous said...

Giedre,
Aciu uz atviruka :) Mes taves darbe tikrai nepamirstam ir per kavos pertraukeles prisimenam :) Asta ir as dirbam ir Kalediniu laisvu dienu laukiam :) O kaip ten Pietu Amerikoje, ar dar Kaledoms ir Naujiesiems nesiruosia zmones, nesipuosia miestai?
Linkejimai tau nuo viso darbo kolektyvo, ate!

gint kava said...

del tu sukciautoju - tai dar gerai, kad jus is paprastos postsovietines salies ir jei busime visiskai nuosirdus, tai nera visiska naujiena. siuo atveju, manau, tai pliusas, nes butumet jus kokie islepe trapus britai ar vokieciai, tai is viso piktintumetes ant kiekvieno kampo ir paliktumet visus pinigus per viena savaite Peru...
hah, Lauriui respect del teksto, as ir uzsisvajojau, kaip lekciau temstant kalnu virsunem i visokius ten inku slenius. o tuo tarpu uz lango burzgia Jaksto gatve piko metu.. :)

Anonymous said...

"Ten yra kazkoks kanalas per kuri diena viena po kito rode filmus su Jim Carrey."

noreciau dabar tokio kanalo. anksciau maniau kad dzimas yra visiskas sh.. bent po kauke, dumb/dumber, lyier,lyier

o po to per baltija pamaciau zmogus menulyje, trumano sou ir dar kine jausmu galia. labai patinka dabar kinas su dzimi.