Monday, March 28, 2011

Darbštūs keliautojai

Šiandien tranzavau iš Queenstown iki Lake Tekapo. Vaizdai, kaip visada, nepakartojami, bet pagalvojau, gal parašysiu šiek tiek apie per vieną dieną sutiktus žmones – gal kam bus įdomu, koks čia vaizdelis.

Pirmas vairuotojas buvo jaunas šveicaras, kuris atsikraustė prieš porą metų. Jis yra profesionalus mechanikas, taiso sunkvežimius. Važiavo į Dunedin, nes ten rado pirkėją savo smagiam autobusiukui. Atgal sakė grįš tranzu. Mėgsta "skydive'inti" – šoki iš lėktuvo ir apie minutę krenti laisvu kritimu, gali išdarinėti visokius triukus.

Toliau, jauna švedė, kuri jau irgi apie porą metų čia. Iškeliavo pasibastyt po pasaulį ir nusėdo Zelandijoj. Dirba padavėja mažame miestelyje Tarras.

Paskutiniai mano vežėjai – šaunūs izraeliečiai. Puikiai žino Lietuvą, krepšinį, Sabą, Šarą ir t.t. Gerai žino ir Lietuvą, nes vienas gimes Maskvoj, kitas – Moldovoj. Keliauja po Zelandiją pusę metų, po armijos, kaip ir daugelis izraeliečių. Po to studijuos. Sustojam prie Pukaki ežero, vanduo lygus kaip ledas, o ant kranto pilna plokščių akmenų, todėl pradedam mėtyt "varlytes". Maskvietis sako, kad "varlytes" mėtyt jį išmokė latviai, kai kažkada senai jis ten buvo teniso stovykloj. Mokom ir moldovietį, kaip tai daryti :) Galvoju, nejaugi čia baltiškas triukas tos varlytės? :)


Stovyklavietėj pasistatau palapinę, užeina lietus, todėl pėdinu į poilsio kambarį ir drybsau ant fotelio. Po kiek laiko įsiveržia jauna vokietė ir stebisi ko aš čia prietemoj sėdžiu. Kaip ir visus kitus, ją labai stebina, kad aš iš Lietuvos. Ji katik baigus mokyklą iš prieš pusmetį iškeliavo metams į Zelandiją, pagalvot ką norėtų veikti toliau. Nusprendė sudijuoti geografiją ir turizmą, kad galėtų toliau keliauti. Dirbo ir dirba įvairiuose hosteliuose. Dabar dirba prie Christchurch. Pasakojo apie žemės drebėjimus, kiek jų čia jautė :)

Pėdinu į supermarketą nusipirkt "šiobeito" ir po to užsuku į vietinį bariuką išlenkt bokaliuką tamsaus alaus. Barmenas pakalbina, užsišnekam – pasirodo jis suomis. Jam aš pirmas sutiktas lietuvus, bet aš ne mažiau nustebęs – suomio čia dar nebuvau susitikęs. Tai va, ji dirba barmenu ir laukia žiemos. Tada važiuos į Wanaką snowboardint.

Na o paskutiniai su kuriais paplepėjom – porelė vokiečių, kurie keliauja aplink pasaulį. Buvo Kinijoj, Australijoj, prieš kelias dienas atskrido čia, išsinuomavo kemperiuką ir keliaus mėnesį.

Va tokia čia publika. Taip kad, jei sugalvosit kas daryt pertrauką "tvarkingame" gyvenime, panašu, kad čia pasiprašius darbo vizos galima visai smagiai metus pagyventi. Be šitų aprašytų dar sutikau daug britų, čekus, urugvajiečius kurie būtent taip čia keliauja.

Taip pat galima paminėti terminą "woofers" – tai pagalbininkai fermose, kur gauna nakvynę ir pavalgyt už keleto valandų darbo per dieną.

Nuotraukos

2 comments:

Dainius said...

Viskas. Varau. :)

Vilmis said...

Na tiems kitiems europiečiams, tai truputi lengviau ten gyventi/dirbti, kai gali working holiday vizas gauti, kas lietuviams neprieinama. Nors prieš visas krizes ir darbo vizas galima būdavo per savaitę susitvarkyti, jei randi tinkamą darbdavį vietoje :)